Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012


Πυρκαγιά κάθε δύο μέρες στο Δαμάσι – Κουτσόχερο!

* Καλ. Γερακούδη στην «Ε»: «Δεν θα επιτρέψουμε, να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση...»

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012
Μεγαλύτερo μέγεθοςΑρχικό μέγεθοςΜικρότερo μέγεθος
Του Αρη Ψύχα
Μια νέα πυρκαγιά, στην ευρύτερη περιοχή Δαμασίου – Κουτσοχέρου, λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της προηγούμενης, και η ενδέκατη!, μέσα στο τελευταίο εικοσαήμερο, εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι. Την ίδια περίπου ώρα η νέα πυρκαγιά, απασχολούσε τις Πυροσβεστικές δυνάμεις στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιούνταν σύσκεψη υπό την προεδρία της κ. Καλ. Γερακούδη και με συμμετοχή σε ανώτατο τοπικά επίπεδο, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας αλλά και στελεχών των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, υπό τον γενικό τίτλο «Σύσκεψη για την προστασία των δασικών πυρκαγιών», η οποία ωστόσο εστιάστηκε στις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή το τελευταίο διάστημα.
Αλλωστε με βάση τη λογική αλλά και τις πιθανότητες των συμπτώσεων, είναι προφανές πως το φαινόμενο εκδήλωσης πύρινων εστιών, με τέτοια πυκνότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κάθε άλλο, παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, στην εν λόγω περιοχή, εκδηλώνεται μία πυρκαγιά κάθε δύο ημέρες...
Τα όσα τόνισε άλλωστε και η κ. Γερακούδη, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η κ. Γερακούδη τόνισε ότι «το τελευταίο 20ήμερο στην ευρύτερη περιοχή Δαμασίου – Κουτσόχερου, εκδηλώθηκαν 10 πυρκαγιές, όλες σε χώρους όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις».
Επίσης, ζήτησε την άμεση και ουσιαστική συνδρομή τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και της Αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ έδωσε εντολή για πλήρη και διαρκή έλεγχο από την πλευρά των δασικών υπηρεσιών, τόσο σε ό,τι αφορά στην πρόληψη των φαινομένων όσο και στην προστασία των περιοχών που κρίνονται αναδασωτέες. Σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, (στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υποστράτηγος Β. Χαλάτσης, ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος κ. Νικ. Λαθύρης), αποφασίστηκε η διενέργεια συχνών μικτών περιπολιών στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου από άνδρες της ΕΛΑΣ, της ΠΥΛ και των δασικών υπηρεσιών, ως ένα μέτρο πρόληψης επανάληψης ίδιων φαινομένων Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε από τους αρμοδίους η προανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις προηγούμενες πυρκαγιές σύντομα θα οδηγήσει στη σύλληψη των υπαιτίων.
Μιλώντας στην «Ε», η κ. Γερακούδη, εμφανώς προβληματισμένη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες πως η Πολιτεία και τα επίσημα όργανα, είναι αποφασισμένα να βάλουν οριστικό τέλος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλώνοντας τα εξής μέσω της «Ε»: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν...», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν αποφασιστεί, απεστάλη επείγον έγγραφο προς όλες τις Δασικές Υπηρεσίες, από τον γενικό δ/ντη Δασών, κ. Αντ. Καλόγηρο, με το οποίο ζητά την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή όσων προβλέπονται από τη Δασική Νομοθεσία. Στο έγγραφο τονίζεται πως οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ενημερωθούν από τους δασικούς υπαλλήλους ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς η δασική έκταση θα κηρύσσεται αναδασωτέα με ταυτόχρονη απαγόρευση της βοσκής κάθε ζώου, ενώ σε περίπτωση που οι κτηνοτρόφοι θα εξακολουθούν να βόσκουν τα ζώα τους εντός των καμένων εκτάσεων θα υποβάλλονται μηνύσεις. Επίσης, ο γενικός διευθυντής Δασών ζητά από τις Δασικές Υπηρεσίες την ένταση των περιπολιών η ένταση των περιπολιών για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας και η άμεση κατάσχεση των παρανόμως παραχθέντων προϊόντων με ταυτόχρονη σύνταξη πρωτοκόλλου μήνυσης κατά των παραβατών.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται και η ανάκληση αδειών προσωπικού των δασικών υπηρεσιών, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και την ενίσχυση των προσπαθειών από προσωπικό άλλως υπηρεσιών (όπως π.χ. Στρατός) εάν αυτό απαιτηθεί.
ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σημειώνεται ότι εκτός από την περιοχή Δαμασίου – Κουτσοχέρου, στο επίκεντρο των αρμοδίων υπηρεσιών, βρίσκεται μεταξύ άλλων και η περιοχή της Ανάβρας Μαγνησίας. Χθες στη συγκεκριμένη περιοχή εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε απόσταση τριών μόλις χιλιομέτρων, από άλλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν δύο ημέρες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός της κ. Γερακούδη, και των κ. Β. Χαλάτση, Νικ. Λαθύρη και Αντ. Καλόγηρου ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Δημ. Τσιόφας, ο Δ/ντης Δασών Λάρισας, κ. Κων/νος Γκαραφλής, η δασάρχης Λάρισας κ. Φρειδ. Αποστόλου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Aναδημοσιευση απο Ελευθερια

Σ.Δ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑ ΕΝΥΣΧΗΣΗ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ .