Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΣΩΜΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΔΑΣΩΝ

Γιάννης Τσιρώνης: Συγκροτείται «Σώμα» φύλαξης των δασών

giannis-tsironis
Τη συγκρότηση σώματος φύλαξης των δασών της χώρας ανακοίνωσε από την Αγιά ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
«Τα δάση μας αφέθηκαν στην τύχη τους τα τελευταία 65 χρόνια. Συντελείται εγκληματικό έργο στα δάση μας που είναι παράλληλα και οικονομικό. Παράνομη ξύλευση, λαθρεμπόριο, παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών. Συχνά όσοι παρανομούν οπλοφορούν κιόλας με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να φοβούνται να ανεβάσουν τα κοπάδια τους για να βοσκήσουν. Στο νέο Νόμο για τα Δάση προβλέπεται η συγκρότηση ενός σοβαρού σώματος φύλαξης των δασών. Σήμερα οι υπάλληλοι στα δασαρχεία αγωνίζονται με πενιχρά μέσα. Πηγαίνουν με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, δεν έχουν gps, στολές.» τόνισε ο κ. Τσιρώνης.
Ο Γιάννης Τσιρώνης βρέθηκε στην Αγιά Λάρισας μετά από πρόσκληση του τοπικού δασαρχείου στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Δασικής Σχολής Αγιάς, που αποτελεί τον προπομπό των ΤΕΙ Δασοπονίας.
Ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί ο δασικός πλούτος της χώρας, ο οποίος σήμερα προσφέρει ελάχιστα στο ΑΕΠ της χώρας.
Στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς Λάρισας, η δασική έκταση υπολογίζεται σε 500.000 στρέμματα (Κίσσαβος και Μαυροβούνι) και θεωρείται μία από τις πλουσιότερες στη χώρα σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας αλλά και της πανίδας.
Ερωτηθείς για το θέμα του ΤΕΙ Δασοπονίας στην Καρδίτσα, το οποίο σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης επι της ουσίας καταργείται και συγχωνεύεται με το ΤΕΙ στο Καρπενήσι, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και εξετάζεται η διατήρησή του.