Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2016


ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ

Ένα χαμογελαστό καλωσόρισμα της νέας χρονιάς

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ2016 – Μια νέα χρονιά μόλις μπήκε στη ζωή μας και περιμένει να την διασχίσουμε, να παλέψουμε με τα κληρονομημένα προβλήματα και τις δυσχέρειες της προηγούμενης χρονιάς. Διαρκής πρόκληση και αναγκαία ζωτική δράση για να γυρίσει ο ιστορικός τροχός και να πάμε ένα βήμα παραπέρα την ίδια την τόσο πολύτιμη ζωή μας.
Στην πατρίδα μας, στη μικρή αυτή γωνιά του πλανήτη μας, η ανάγκη της πάλης του καθημερινού αγώνα, αποτελεί το «εθνικό συστατικό» μιας συλλογικής ιστορίας που χάνεται στην αχλή της ιστορίας. Αισιόδοξος λαός, παρά τις δυσκολίες, πασπάλιζε με ελπίδα, χιούμορ και χαμόγελο την ανάλυση της δύσκολης καθημερινότητάς του.
Οι Έλληνες Πυροσβέστες από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, δημιουργούν τη δική τους ιστορία, στενά δεμένη μαζί του. Από τα πλέον φτωχά τμήματα του λαού, φτωχοί συγγενείς του “δημοσίου” δίνουν τη δική τους μάχη, τόσο σε ένα δύσκολο επικίνδυνο και ανθυγιεινό επάγγελμα, παλεύοντας με τις φλόγες και τις καταστροφές που απειλούν την πατρίδα μας, όσο και με την φτώχεια και τις ελλείψεις, παλεύοντας να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η αισιοδοξία και το χιούμορ δεν έλειψε ποτέ από τα καπνισμένα πρόσωπά τους.
Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα, ρίχνουμε μια μικρή βουτιά στην ιστορία, ανασύρουμε τρεις χιουμοριστικούς ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥΣ καζαμίες- προβλέψεις.
Ο πρώτος είναι του Δεκέμβρη του 1948, για το 1949, δημοσιευμένος στο πυροσβεστικό περιοδικό της εποχής «Πυροσβεστική Ηχώ» και γραμμένος από τον εκδότη του περιοδικού Σωτ. Γλυκοφρύδη.
Ο δεύτερος είναι του Δεκέμβρη του 2000, για το 2001, δημοσιευμένος στο περιοδικό της ΕΑΠΣ, «Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι» και γραμμένος κυρίως από τον τότε Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ και νυν επίτιμο Πρόεδρο Νίκο Διαμαντή, συνεπικουρούμενο από τους Γ.Σταμούλη, Π.Κοτρίδη, Τ.Παππά.
Ο τρίτος είναι του Δεκέμβρη του 2003, για το 2004, δημοσιευμένος στο περιοδικό της ΕΑΠΣ, «Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι» και γραμμένος πάλι από τους ίδιους συναδέλφους.
Σήμερα, προσπαθούμε να συνεχίσουμε πάλι με το ίδιο αισιόδοξο και λίγο σαρκαστικό χιούμορ, πάνω από μία από δεκαετία, μετά, να κάνουμε άλλο ένα Πυροσβεστικό Καζαμία για το 2016. Δυστυχώς πολλά από αυτά που προβλέπονταν στους προηγούμενους Καζαμίες, αναμένονται ακόμα…….
Καλή χρονιά και να διατηρήσουμε την αισιοδοξία και το χαμόγελό μας.
Γιάννης Σταμούλης – Πρόεδρος ΔΣ ΕΑΠΣ
http://www.eaps.gr/