Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΟ ΚΡΙΣΗΣ

Κρίσεις- τοποθετήσεις πυροσβεστικής: Διοικητής για μια ... ημέρα

Θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες διεκδικούν οι ... Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κρήτης! Είναι ίσως οι μόνες στο Πυροσβεστικό Σώμα πανελλαδικά που απέκτησαν Περιφερειακό Διοικητή για λίγες  ώρες... Οι φετινές κρίσεις της Πυροσβεστικής -που επισκιάστηκαν λόγω αυτών της Αστυνομίας- παρουσίασαν σε τοπικό επίπεδο εξαιρετικό ενδιαφέρον, λόγω της
ανάληψης των καθηκόντων του Αρχιπύραρχου Αθανάσιου Κακαβά, ο οποίος δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα του Περιφερειακού Διοικητή και αμέσως αποστρατεύθηκε.

Ο κ. Κακαβάς , όπως είχε γράψει η «Π» διαδέχτηκε τον Κώστα Αραβιάκη στη θέση του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης μετά την αποστρατεία του τελευταίου. Ο πρώτος ήρθε το περασμένο ΣάββατοΣάββατο το πρωί στο Ηράκλειο από την Αθήνα και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Π», υπέβαλε την παραίτησή του. Διετέλεσε δηλαδή Περιφερειάρχης για λιγότερο από μισή ημέρα. Τι οδήγησε στην αποστρατεία του, την οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ζήτησε ο ίδιος; Τους πραγματικούς λόγους τους γνωρίζει καλύτερα από όλους ο κ. Κακαβάς, ωστόσο τα σενάρια από συναδέλφους του, δίνουν και παίρνουν. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τη δυσαρέσκειά του ως προς την τοποθέτησή του στο νησί. Όπως έλεγαν «πηγές» από την Π.Υ, ο κ. Κακαβάς είχε το βαθμό του Αρχιπύραρχου πριν ξεκινήσουν οι κρίσεις στο Π.Σ. Το βαθμό αυτό διατήρησε και δεν προήχθη, αν και προήχθησαν αξιωματικοί που βρίσκονταν πιο κάτω από αυτόν στην επετηρίδα και ήταν ομόβαθμοι. Οι λόγοι που δεν πέρασε στον επόμενο βαθμό δεν είναι γνωστοί, ωστόσο η τοποθέτησή του στην Κρήτη, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της Π.Υ, θεωρείτο περισσότερο ως μια ανεπιθύμητη για τον ίδιο μετάθεση, παρά για μια κίνηση που έχει τα στοιχεία της αναβάθμισης.  Φαίνεται λοιπόν, όπως σημειώνουν οι ίδιες «πηγές» ενημέρωσης, ότι και ο ίδιος δεν είδε με καλό μάτι την τοποθέτησή του στο νησί, δεν μπόρεσε όμως να την «κόψει» και ακολούθησε το ... πεπρωμένο του. Έτσι λοιπόν, έδωσε το «παρών» στην Υπηρεσία του πριν μερικά 24ωρα και παραιτήθηκε λίγη ώρα μετά. Μια άλλη εξήγηση που δίνεται για την απόφασή του να αποστρατευθεί σε χρόνο ρεκόρ ήταν, λόγω του ότι ζύγισε τα οικονομικά δεδομένα και είδε ότι δεν τον συμφέρουν...



 Ο Αντικαταστάτης

 Η κίνηση δυσαρέσκειας κατά πολλούς αξιωματικού του κ. Κακαβά  δημιούργησε εκνευρισμό στο Αρχηγείο του Σώματος αλλά και προβλήματα, καθώς θα έπρεπε να βρεθεί άμεσα ο αντικαταστάτης του για να μην μείνει «ακέφαλη» η Πυροσβεστική στην Κρήτη.

Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπό ενός Κρητικού αξιωματικού (καταγωγή από το Άνω Μεραμπέλο Λασιθίου) του κ. Δ. Ραπανάκη, ο οποίος υπηρετούσε στον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, και θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός της πρωτεύουσας. Ο κ. Ραπανάκης, Αρχιπύραρχος στο βαθμό,  παρουσιάστηκε χθες στο Ηράκλειο και ανέλαβε τα καθήκοντά του στη θέση του κ. Κακαβά.



 ΠΑΤΡΙΣ
Θάνος Περβολαράκης,
bloko.gr