Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ο << ΘΗΣΕΑΣ 74 >>.

Στη γειτονιά των αγγέλων ο «Θησέας74» της Πυροσβεστικής Κορωπίου (Video)

Αλλάξτε μέγεθος
kideia plano
Ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι λύγισαν στη διάρκεια του αποχαιρετισμού του 28χρονου Ηλία Παπαθεοδώρου ο οποίος έφυγε από τη ζωή, το μεσημέρι της Τρίτης ενώ εκτελούσε το καθήκον του ως πυροσβέστης – μέλος της ομάδας Θησέας.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί και η εκκλησία και οι γύρω δρόμοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας – ανάμεσά τους και εκατοντάδες συναδέλφους του 28χρονου – που έσπευσαν να πουν το στερνό αντίο στο παλικάρι.
Τραγικές φιγούρες οι γονείς του Ηλία, ο αδελφός του Αντώνης αλλά και η αρραβωνιαστικιά του αδικοχαμένου πυροσβέστη Σοφία με την οποία θα παντρευόταν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Εν τω μεταξύ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου η ελληνική σημαία κυμάτιζε μεσίστια ενώ σε όλα τα οχήματα υπήρχαν μαύρες κορδέλες.
Κορυφαία στιγμή ήταν αυτή κατά την οποία η σωρός του παλικαριού μεταφέρθηκε στο κτίριο της Υπηρεσίας την οποία υπηρετούσε με τόσο ζήλο εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία αρχικά ως εποχικός πυροσβέστης και στη συνέχεια ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης.
Όταν το φέρετρό του πέρασε την πύλη των εγκαταστάσεων οι πυροσβέστες σε στρατιωτική παράταξη απέτισαν φόρο τιμής και στάθηκαν προσοχή μπροστά στον συνάδελφό τους ως ύστατο χαίρε σε αυτόν.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε πομπή επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο διοικητής της Π.Υ. Κορωπίου Θανάσης Τζοίτης για να ακολουθήσει η νεκροφόρα και ένα ακόμη πυροσβεστικό όχημα και με ανοικτές τις σειρήνες η σωρός του Ηλία μεταφέρθηκε στο σπίτι του στην οδό Ανδριανού.
Η πένθιμη πομπή συγκλόνισε όσους έτυχε να βρεθούν στο πέρασμά της και ακόμη κι αν δεν ήξεραν τι ακριβώς αφορούσαν σταματούσαν στην άκρη για να την αφήσουν να συνεχίσει την πορεία της!
Και μπορεί οι συνάδελφοι του Ηλία να ήταν συγκλονισμένοι όμως όταν κάποια στιγμή ξέσπασε μια πυρκαγιά στην περιοχή της Γαλάζιας Ακτής έσπευσαν να κάνουν το καθήκον τους και να επιστρέψουν για να είναι παρόντες στις τελευταίες ώρες πριν ο Ηλίας ξεκινήσει το ταξίδι του προς την αιωνιότητα!
Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία αλλά και στη δύσκολη και συγκινησιακά φορτισμένη πορεία προς το 2ο Κοιμητήριο Κορωπίου όπου εναποτέθηκε ευλαβικά το σώμα του 28χρονου για πάντα.
Μία ακόμη λεπτομέρεια που αποκαλύπτει το notioanatolika.gr είναι αυτή που αφορά την τελευταία αυτή πορεία.
Με επικεφαλής το τζιπ του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου και τιμητική φρουρά από τέσσερις μοτοσικλετιστές της ομάδας «Θησέας» αλλά και πυροσβεστικά οχήματα καθώς και οχήματα της εθελοντικής πυροπροστασίας από όλες τις περιοχές των Μεσογείων και με ανοικτές τις σειρήνες, το τελευταίο αντίο έγινε ακόμη πιο δύσκολο.
Στο δρόμο προπς το Κοιμητήριο ακούστηκε η φωνή του διοικητή Θαν. Τζοίτη μέσα από τον ασύρματο του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: «Εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου ευχόμαστε καλό ταξίδι στον Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης Ηλία Παπαθεοδώρου»!
Για λίγα δευτερόλεπτα υπήρξε απόλυτη σιγή στον ασύρματο. Τη σιωπή έσπασε η φωνή από το Κέντρο: «Καλό Ταξίδι Ηλία».
Κι ύστερα αυτό που έγινε δύσκολα μπορεί να περιγραφεί: Από κάθε γωνιά της Αττικής οι συνάδελφοί του άρχισαν να στέλνουν το ίδιο μήνυμα: «Καλό ταξίδι Ηλία»!
Όταν η πομπή έφτασε στο νεκροταφείο η σωρός οδηγήθηκε σε συγκεκριμένο σημείο όπου με σταθερές κινήσεις οι συνάδελφοί του αφαίρεσαν την ελληνική σημαία από το φέρετρο και αφού τη δίπλωσαν προσεκτικά την παρέδωσαν στον πατέρα του Ηλία.
Την ύστατη στιγμή αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές από τη μπάντα του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο. Αμέσως μετά ήχησαν οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων που βρίσκονταν περιμετρικά του Κοιμητηρίου.
Ήταν πολύ που χάθηκε ένα τέτοιο παιδί. Και ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους με σκληρά πρόσωπα αυλακωμένα από τα χρόνια και τα βάσανα να κλαίνε σ;αν μικρά παιδιά συνειδητοποιώντας ότι ο Ηλίας είχε πια φύγει.
«Η γειτονιά των αγγέλων είχε ανάγκη από πυροσβέστες» ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειό του ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου Σοφιανός Ανδρικόπουλος. Και εκεί ακριβώς η φωνή του έσπασε. Ο σκληρός αξιωματικός που έχει δει πολλά με τα μάτια του λύγισε μπροστά σε ένα παλικάρι 28 μόλις χρονών.
Όσο για τον διοικητή της Υπηρεσίας Θανάση Τζοίτη, αυτός με κόπο συγκρατούσε τα δάκρυά του αφού ο Ηλίας ήταν ένα από τα... παιδιά του, όπως αποκαλεί τους πυροσβέστες του: «Ο "Θησέας 74" - αυτή ήταν η κωδική ονομασία του Ηλία – θα είναι πάντα στη μηχανή του και θα περιπολεί άγρυπνα σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Αττική. Θα τον έχουμε κοντά μας κάθε στιγμή. Να κατεβαίνει τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας, να πετάγεται στον Βορό, να μας βοηθά στο δάσος του Κουβαρά», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με στιγμιότυπα από το τελευταίο αντίο στον Ηλία: