Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ενημέρωση Πενταετών από την ΕΠΠΥΕ

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 134
 
Λάρισα, 25  Ιουλίου  2013   
            
   


 ΘΕΜΑ: << Ενημέρωση Πενταετών  >>



Συνάδελφοι, επίσημη πληροφόρηση μέχρι αυτήν την στιγμή από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με το θέαμα τις κινητικότητας πυροσβεστών δεν υπάρχει, πάρα μόνο κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Θεωρούμε πως στο πυροσβεστικό σώμα δεν περισσεύει κάνεις. Εδώ και (6) μήνες το πυροσβεστικό σώμα ανήκει στην ραχοκοκαλιά της πολιτικής προστασίας της χώρας με όλες της διευρυμένες ιδιότητες του. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι στο πυροσβεστικό σώμα υπάρχουν 400 οργανικά κενά πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχουν υπεράριθμοι.
Οι  δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στηρίζονται σε πληροφορίες που είχαν από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε, με την μόνη διάφορα πως σ΄ αυτό δεν συμμετείχε ο αρμοδίως  Υπουργός Προστασίας του πολίτη κ. Δενδιας. Όπως καταλαβαίνεται κάνεις Υπουργός δεν θέλει να φύγουν οι υπάλληλοι του από το εκάστοτε υπουργείο γι΄ αυτο και μπαίνουν στην διαδικασία στο να προτείνουν υπαλλήλους από άλλα υπουργεία.
Η αρνητική δημοσιότητα που πήρε το θέμα στο ίντερνετ στα blog και στο FB δίνουν αφορμές για την στοχοποίηση μας σε σχέση με άλλους εργαζόμενους που σε τέτοιες στιγμές δεν βγάζουν ο ένας τα μάτια του άλλου. 
Συνάδελφοι όπως καταλαβαίνεται με την πρόσληψη μας ως πενταετείς πυροσβέστες τίποτα δεν έχει τελειώσει, φροντίστε για την συνδικαλιστική ενδυνάμωση του κλάδου μας και μην λειτουργείτε ο καθένας ατομικά.
Ο κλάδος μας είναι ένας και αδιαίρετος αποτελεί το 1/3 της δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού καθώς και των αντιστοιχών οργανικών θέσεων.

Η Ένωση ήταν και παραμένει πάντα σε επαγρύπνηση, παρακολουθεί όλα τα θέματα από κοντά και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επέμβει στο οποιοδήποτε πρόβλημα και αν προκύψει.

  
                                                         Με τιμή για το Δ.Σ.
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                                                      Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                                                 Τηλ.6973774868
           Τηλ.*787676                                                                                       Τηλ.*774868
 
ΠΗΓΗ: ΕΠΠΥΕ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

<< ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΝΤΑΕΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ >>

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 132
Λάρισα, 17  Ιουλίου  2013                                  
                                                                                                                                                                                                                                         
ΘΕΜΑ: << ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΝΤΑΕΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ >>
Συνάντηση με τον Αρχηγό του Π.Σ. πραγματοποιήθηκε στις 11/7/2013  για ενημέρωση  για τα τρέχοντα των Π.Π.Υ.
Έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αντιπυρική περίοδο καθώς και συζήτηση για το μέλλων των Π.Π.Υ. στο Π.Σ.
Ο Αρχηγός φανερά ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα απόδοση και συμπεριφορά στα πάσης φύσεως συμβάντα εξέφρασε την ικανοποίηση του και παρότρυνε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο ώστε βγει σε πέρας η αντιπυρική περίοδο που από την αρχή της φάνηκε πως θα είναι δύσκολη.
Σε ερώτηση μας ότι ακούγονται διάφορα περί κινητικότητας στο Π.Σ. και το εάν αυτή θα επηρεάσει και τους Π.Π.Υ. μας απάντησε πως δεν υπάρχει καμιά τέτοια συζήτηση ή σκέψη από την φυσική ηγεσία και η κατεύθυνση είναι προς ομογενοποιήσει των 4000 Π.Π.Υ. με τις ιδιαιτερότητες τους ( ηλικία, ασφαλιστικό, γραμ. γνώσεις ) ώστε να βρουν το σωστό βηματισμό με το μόνιμο προσωπικό και να εξαλείφουν τα τυχών προβλήματα που υπάρχουν.
Του εκφράσαμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη υπαγωγής μας στο ειδικό μισθολόγιο των ειδικών φρουρών όπου και θα δώσει οριστική λύση σε όλα συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας .
Για τις μεταθέσεις των Π.Π.Υ. μας επισήμανε πως υπάρχει σκέψη μετά την ψήφιση της αναδιοργάνωσης του Σώματος στην βουλή εξετάζετε η δυνατότητα να επιτραπούν μεταθέσεις Π.Π.Υ.  σε ποσοστό 2 με 3% και του επισημάναμε πως άποψη μας είναι  το ποσοστό να είναι 3% χωρίς τα άρθρα γιατί αυτά από μόνα  τους ξεπερνούν το 3% και στην ουσία δεν θα υπάρχει λύση του προβλήματος .
Σε ερώτηση μας για τυχόν κλείσιμο κλιμακίων ή υπηρεσιών πως δεν υπάρχει κανένας τέτοιος προγραμματισμός για καμία υπηρεσία.
Πέραν των άλλων ο Αρχηγός μας ανέφερε πως ότι ειπώθηκε ή γράφτηκε τις τελευταίες ημέρες από τις ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα προς ενημέρωση του προσωπικού του Σώματος περί μικρών-μεγάλων , για μπαλώματα στις φόρμες εργασίας και διακρίσεις στο προσωπικό των Π.Π.Υ. αυτά δεν ισχύουν και ότι δεν ειπώθηκαν ποτέ. Σαν Αρχηγός του Σώματος μας ανέφερε ότι είμαστε όλοι συνάδελφοι και ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια και επιδίωξη μου είναι η ομογενοποιηση όλου του προσωπικού του Σώματος .
Τέλος ζητήσαμε από τον Αρχηγό όπως ήταν παρόν και στην επεξεργασία του ν.3938/2011 άρθρο 15 αλλά και στην ψήφιση του να κάνει και τώρα το καλύτερο δυνατό από την θέση που βρίσκεται σήμερα για όλα τα προβλήματα των Π.Π.Υ. και κυρίως για την ομογενοποιηση των Πενταετών Πυροσβεστών.
Σε ενημέρωση που είχαμε από διάφορα τμήματα του Α.Π.Σ. μας ενημέρωσαν τα εξής :
1. Τα καθυστερούμενα εκτός έδρας , νυχτερινά , υπερωρίες των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2012 οι καταστάσεις έχουν φύγει από το Οικονομικό τμήμα του Α.Π.Σ. και έχουν πάει προς έγκριση στο Υπ. Οικονομικών και αναμένετε να πληρωθούν μέχρι τέλους του μηνά.
2. Η έκδοση των 131 ταυτοτήτων των συναδέλφων που δεν τις έχουν παραλάβει ακόμα θα παραδοθούν μέχρι τέλους του μηνός .
3. Οι μισθολογικές ωριμάνσεις που εκκρεμούν από τις 10/2/2012 για όλους τους Π.Π.Υ. θα συνεχίσουν να εκκρεμούν καθώς το προσωπικό λόγο αντιπυρικής είναι περιορισμένο και η επιτροπή που θα τα εξετάσει θα συσταθεί μετά τον Σεπτέμβριο και θα δοθούν όλα αναδρομικά.
4. Τελος επισημάναμε την διαφορά στις κρατήσεις της εργοδοτικής εισφοράς για το Ι.Κ.Α. που υπάρχει σε ασφαλισμένους προ 1993 η οποία και δεν γίνετε μέχρι σήμερα και περιμένουμε απάντηση.
Συνάδελφοι η Ένωση μας λειτουργεί με γνώμονα την εξομάλυνση των προβλημάτων μέσα από σταθερές λύσεις που δεν θα αμφισβητηθούν στο μέλλων με πρωταρχικό στόχο την ομογενοποιηση των Πενταετών Πυροσβεστών και σας ζητά να ενεργοποιηθείτε και εσείς μέσα από τα παραρτήματα μας ανά την Ελλάδα ενοχλώντας για τα προβλήματα μας όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν .
Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε πάρει δεν πρέπει να επαναπαυτούμε . Πρέπει συνεχώς να προβάλουμε τις θέσεις μας και να τις δυναμώνουμε ώστε να τις διασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο
Το ξέρουμε όλοι πως πλέων δεν υπάρχουν τα επιδόματα που μας υποχρέωναν να είμαστε εγγεγραμμένοι σε σωματεία αλλά στις σημερινές ημέρες υπάρχει η ανάγκη συσπείρωσης στην Ένωση μας ώστε να διασφαλίσουμε το εργασιακό μέλλων μας και όχι πλέων κάποια μικρά επιδόματα που βοηθούσαν μεν το εισόδημα μας αλλά δεν το διασφάλιζαν.
Τώρα πλέων είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εργασία που είναι μεν δίκαιο αλλά στις μέρες μας αμφισβητείτε όσο ποτέ άλλοτε.
Να είστε όλοι καλά και να μην ξεχνάτε πως το εργασιακό μας μέλλον είναι μόνο στα χέρια μας εφόσον όμως και εμείς οι ίδιοι το θέλουμε.
                                                      Με τιμή για το Δ.Σ.
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                                                      Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                                                  Τηλ.6973774868

           Τηλ.*787676                                                                                       Τηλ.*774868
ΠΗΓΗ: ΕΠΠΥΕ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ο << ΘΗΣΕΑΣ 74 >>.

Στη γειτονιά των αγγέλων ο «Θησέας74» της Πυροσβεστικής Κορωπίου (Video)

Αλλάξτε μέγεθος
kideia plano
Ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι λύγισαν στη διάρκεια του αποχαιρετισμού του 28χρονου Ηλία Παπαθεοδώρου ο οποίος έφυγε από τη ζωή, το μεσημέρι της Τρίτης ενώ εκτελούσε το καθήκον του ως πυροσβέστης – μέλος της ομάδας Θησέας.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί και η εκκλησία και οι γύρω δρόμοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας – ανάμεσά τους και εκατοντάδες συναδέλφους του 28χρονου – που έσπευσαν να πουν το στερνό αντίο στο παλικάρι.
Τραγικές φιγούρες οι γονείς του Ηλία, ο αδελφός του Αντώνης αλλά και η αρραβωνιαστικιά του αδικοχαμένου πυροσβέστη Σοφία με την οποία θα παντρευόταν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Εν τω μεταξύ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου η ελληνική σημαία κυμάτιζε μεσίστια ενώ σε όλα τα οχήματα υπήρχαν μαύρες κορδέλες.
Κορυφαία στιγμή ήταν αυτή κατά την οποία η σωρός του παλικαριού μεταφέρθηκε στο κτίριο της Υπηρεσίας την οποία υπηρετούσε με τόσο ζήλο εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία αρχικά ως εποχικός πυροσβέστης και στη συνέχεια ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης.
Όταν το φέρετρό του πέρασε την πύλη των εγκαταστάσεων οι πυροσβέστες σε στρατιωτική παράταξη απέτισαν φόρο τιμής και στάθηκαν προσοχή μπροστά στον συνάδελφό τους ως ύστατο χαίρε σε αυτόν.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε πομπή επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο διοικητής της Π.Υ. Κορωπίου Θανάσης Τζοίτης για να ακολουθήσει η νεκροφόρα και ένα ακόμη πυροσβεστικό όχημα και με ανοικτές τις σειρήνες η σωρός του Ηλία μεταφέρθηκε στο σπίτι του στην οδό Ανδριανού.
Η πένθιμη πομπή συγκλόνισε όσους έτυχε να βρεθούν στο πέρασμά της και ακόμη κι αν δεν ήξεραν τι ακριβώς αφορούσαν σταματούσαν στην άκρη για να την αφήσουν να συνεχίσει την πορεία της!
Και μπορεί οι συνάδελφοι του Ηλία να ήταν συγκλονισμένοι όμως όταν κάποια στιγμή ξέσπασε μια πυρκαγιά στην περιοχή της Γαλάζιας Ακτής έσπευσαν να κάνουν το καθήκον τους και να επιστρέψουν για να είναι παρόντες στις τελευταίες ώρες πριν ο Ηλίας ξεκινήσει το ταξίδι του προς την αιωνιότητα!
Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία αλλά και στη δύσκολη και συγκινησιακά φορτισμένη πορεία προς το 2ο Κοιμητήριο Κορωπίου όπου εναποτέθηκε ευλαβικά το σώμα του 28χρονου για πάντα.
Μία ακόμη λεπτομέρεια που αποκαλύπτει το notioanatolika.gr είναι αυτή που αφορά την τελευταία αυτή πορεία.
Με επικεφαλής το τζιπ του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου και τιμητική φρουρά από τέσσερις μοτοσικλετιστές της ομάδας «Θησέας» αλλά και πυροσβεστικά οχήματα καθώς και οχήματα της εθελοντικής πυροπροστασίας από όλες τις περιοχές των Μεσογείων και με ανοικτές τις σειρήνες, το τελευταίο αντίο έγινε ακόμη πιο δύσκολο.
Στο δρόμο προπς το Κοιμητήριο ακούστηκε η φωνή του διοικητή Θαν. Τζοίτη μέσα από τον ασύρματο του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: «Εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου ευχόμαστε καλό ταξίδι στον Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης Ηλία Παπαθεοδώρου»!
Για λίγα δευτερόλεπτα υπήρξε απόλυτη σιγή στον ασύρματο. Τη σιωπή έσπασε η φωνή από το Κέντρο: «Καλό Ταξίδι Ηλία».
Κι ύστερα αυτό που έγινε δύσκολα μπορεί να περιγραφεί: Από κάθε γωνιά της Αττικής οι συνάδελφοί του άρχισαν να στέλνουν το ίδιο μήνυμα: «Καλό ταξίδι Ηλία»!
Όταν η πομπή έφτασε στο νεκροταφείο η σωρός οδηγήθηκε σε συγκεκριμένο σημείο όπου με σταθερές κινήσεις οι συνάδελφοί του αφαίρεσαν την ελληνική σημαία από το φέρετρο και αφού τη δίπλωσαν προσεκτικά την παρέδωσαν στον πατέρα του Ηλία.
Την ύστατη στιγμή αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές από τη μπάντα του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο. Αμέσως μετά ήχησαν οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων που βρίσκονταν περιμετρικά του Κοιμητηρίου.
Ήταν πολύ που χάθηκε ένα τέτοιο παιδί. Και ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους με σκληρά πρόσωπα αυλακωμένα από τα χρόνια και τα βάσανα να κλαίνε σ;αν μικρά παιδιά συνειδητοποιώντας ότι ο Ηλίας είχε πια φύγει.
«Η γειτονιά των αγγέλων είχε ανάγκη από πυροσβέστες» ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειό του ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου Σοφιανός Ανδρικόπουλος. Και εκεί ακριβώς η φωνή του έσπασε. Ο σκληρός αξιωματικός που έχει δει πολλά με τα μάτια του λύγισε μπροστά σε ένα παλικάρι 28 μόλις χρονών.
Όσο για τον διοικητή της Υπηρεσίας Θανάση Τζοίτη, αυτός με κόπο συγκρατούσε τα δάκρυά του αφού ο Ηλίας ήταν ένα από τα... παιδιά του, όπως αποκαλεί τους πυροσβέστες του: «Ο "Θησέας 74" - αυτή ήταν η κωδική ονομασία του Ηλία – θα είναι πάντα στη μηχανή του και θα περιπολεί άγρυπνα σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Αττική. Θα τον έχουμε κοντά μας κάθε στιγμή. Να κατεβαίνει τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας, να πετάγεται στον Βορό, να μας βοηθά στο δάσος του Κουβαρά», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με στιγμιότυπα από το τελευταίο αντίο στον Ηλία:



Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Έτοιμοι για όλα παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα

Γηρασμένος στόλος επίγειων και εναέριων μέσων, ελλείψεις προσωπικού και πυροσβέστες που υποχρεώνονται να δουλέψουν σαν... υπάλληλοι γραφείου συνθέτουν το σκηνικό της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παρόλο που φέτος έγιναν φιλότιμες προσπάθειες να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στις πυρκαγιές (δόθηκαν εγκαίρως τα 18,4 εκ. ευρώ στους δήμους για τους καθαρισμούς, ετοιμάστηκαν τα εναέρια μέσα, βγήκαν στους δασικούς δρόμους 200 μοτοσικλετιστές του Π.Σ.), οι περικοπές περιορίζουν τις δυνατότητες που τελικά έχει η Πυροσβεστική
Παρόλο που φέτος έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες ώστε η αντιπυρική περίοδος να βρει «οχυρωμένη» τη χώρα απέναντι στις πυρκαγιές που ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, τα μειωμένα κονδύλια ελέω Μνημονίου κάνουν τα στελέχη της Πυροσβεστικής να συμφωνούν πως... «κάθε πέρυσι και καλύτερα».
Κατά 52 εκατομμύρια λιγότερα είναι τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2013. Στα ήδη «κομμένα» κονδύλια του 2012, η μείωση φέτος φτάνει το 13,5%, ενώ οι μειώσεις των μισθών αγγίζουν το 45%. Την ίδια ώρα που οι 8.423 μόνιμοι πυροσβέστες δεν έχουν δεύτερη στολή να φορέσουν, οι 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορούν να δουλέψουν παρά 38 ώρες νύχτα και 75 ώρες τις Κυριακές και τις αργίες όλο τον χρόνο.
Ακόμη χειρότερα, για τους 1.500 εποχικούς δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για υπερωρίες και εκτός έδρας, με αποτέλεσμα σε περίπτωση που χρειαστεί να καλούνται να δουλέψουν... εθελοντικά και με δική τους ευθύνη!
Στον επίγειο στόλο του Π.Σ. υπάρχουν 1.636 υδροφόρα οχήματα.

Ο Απ. Πυργιωτης (αριστερά), γραμματέας της Ενωσης Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, και ο Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

«Ξεκινήσαμε φέτος με 1.700 υδροφόρα. Από αυτά τα 215 έχουν ηλικία πάνω από 30 χρόνια, τα 342 πάνω από 20 χρόνια, τα 688 πάνω από 15 έτη. Μόλις τα 215 είναι κάτω της 10ετίας και αυτά είναι αγορασμένα εν αναμονή των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή το 2003 ή το 2004», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Αθάνατος.
«Με τα μειωμένα κονδύλια για σέρβις κατά 45%, τα προβλήματα των οχημάτων αυτών είναι πολλά. Κάποια οδηγούνται για επισκευή και δεν... επιστρέφουν ποτέ ή καθυστερούν πολύ, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι δυνατότητές μας. Και να σκεφτείτε ότι την τελευταία 10ετία, υπάρχει αύξηση της συχνότητας των δασικών πυρκαγιών κατά 40%», εξηγεί.
Καμία προσφορά
Βασικό πρόβλημα των οχημάτων είναι και τα φθαρμένα τους ελαστικά. «Εχουμε να αλλάξουμε λάστιχα τουλάχιστον 5 χρόνια», τόνισε ο Ν. Αθάνατος. 
Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ένας διαγωνισμός ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την αγορά ελαστικών που προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κηρύχθηκε άγονος γιατί καμία εταιρεία δεν κατέθεσε προσφορά. Πηγές από το Π.Σ. απέδωσαν την εξέλιξη στο μεγάλο ύψος της εγγυητικής επιστολής που οι ενδιαφερόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν.
Στον εναέριο στόλο φέτος τα πράγματα φαινομενικά είναι καλύτερα. Από τις 20 Ιουνίου, η Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει γνωστό ότι όλα τα Canadair είναι έτοιμα να πετάξουν. Ωστόσο, από τα 21 Καναντέρ, τα 13 είναι παλιάς τεχνολογίας και μετρούν ήδη περισσότερα από 30 χρόνια ζωής. «Ανταλλακτικά γι' αυτά τα αεροσκάφη δεν υπάρχουν και οι μηχανικοί αναγκάζονται να φτιάξουν... πατέντες για να μπορέσουν να τα κάνουν αξιόμαχα», εξηγεί ο Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. «Τα οκτώ είναι σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά πέρυσι καθηλώθηκαν δύο που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ και δεν προβλέπεται νέα αγορά στο μέλλον».
Ιδιόκτητα ελικόπτερα
Πάντως, σε ετοιμότητα βρίσκονται, ύστερα από αρκετά χρόνια, τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τρία ελικόπτερα τύπου ΒΚ που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον συντονισμό των επιχειρήσεων και δύο Σούπερ Πούμα για μεταφορά προσωπικού.
«Είναι παρήγορο που έχουμε επιτέλους τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα, που εξασφαλίζουν άμεση παρέμβαση με τη μεταφορά πεζοπόρων κλιμακίων. Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει δοκιμές για χρήση κάδου, δηλαδή πυρόσβεση, από αυτά τα ίδια και είμαστε σε καλό δρόμο», λέει ο Γ. Σταμούλης.
Στη διάθεση του Σώματος βρίσκονται και 10 μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα, αλλά και τα 17 αεροσκάφη PZL. Επίσης, στους δασικούς δρόμους αναμένεται να βγουν και 200 μοτοσικλέτες του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΜΟΝΙΜΟΙ, ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ

Ενα Σώμα, τρεις κατηγορίες εργαζομένων
Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι στον τομέα του ένστολου προσωπικού, το οποίο είναι... τριχοτομημένο. Οι τρεις διαφορετικές κατηγορίες πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχοι) λειτουργούν με διαφορετικό η καθεμία εργασιακό καθεστώς, που δυσχεραίνει τη εύρυθμη λειτουργία των μελών του Σώματος.
Οι 4.000 πυροσβέστες με 5ετή σύμβαση (ΠΠΥ) προσελήφθησαν με τον Νόμο 3938/2011, ο οποίος τους αντιμετωπίζει ως... υπαλλήλους γραφείου, με 8ωρο ωράριο. «Από τις 10/2/2012 που μπήκαμε στο ΠΣ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες, καθώς και στις εκτός έδρας μετακινήσεις. Οι πυροσβέστες δεν είναι υπάλληλοι γραφείου που θα δουλεύουν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Κι όμως, αν είχαμε ενταχθεί στο μισθολόγιο των ειδικών φρουρών που αρχικά είχε επιλεγεί, θα μπορούσαμε με ακριβώς το ίδιο κόστος να δουλέψουμε όλες τις Κυριακές και τις αργίες του χρόνου, δηλαδή περίπου 480 ώρες, καθώς και τουλάχιστον 4 οκτάωρα νυχτερινά τον μήνα, δηλαδή 384 ώρες νύχτα», δηλώνει στο «Εθνος» ο Αποστόλης Πυργιώτης, γραμματέας της Ενωσης Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ακόμη εκκρεμεί η απομάκρυνση όσων ΠΠΥ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις κατά την πρόσληψή τους. Οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν με έναν μήνα καθυστέρηση την 1η Ιουλίου δεν μπορούν να δουλέψουν ούτε εκτός έδρας, ούτε υπερωρίες, ούτε νυχτερινά και Κυριακές. Επίσης, δεν ξέρουν ακόμη αν θα δουλέψουν τέσσερις ή πέντε μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν λήξει η σύμβασή τους, δεν θα δικαιούνται επιδόματος ανεργίας.
«Οταν δηλαδή πρέπει να στείλει ένας επικεφαλής κλιμάκιο σε φωτιά εκτός έδρας, πρέπει να κοιτάξει το μπλοκάκι του και να δει αν έχει μαζί του συμβασιούχους. Εκείνοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν 40 χιλιόμετρα από τη "βάση" τους. Επίσης, πρέπει να δει πόσες υπερωρίες έχουν κάνει οι ΠΠΥ και αν έχουν συμπληρώσει τις ώρες τους, να τους εξαιρέσει επίσης.
Αποτέλεσμα είναι όσοι μόνιμοι μείνουν τελικά στην ομάδα να χρειαστεί να υπερεργαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Κι επειδή ούτε εμείς πληρωνόμαστε παραπάνω, παίρνουμε ρεπό. Ο μέσος όρος από τα δεδουλευμένα ρεπό του κάθε πυροσβέστη φτάνει σήμερα τα 120-130 και προβλέπεται να αυξηθούν!», λέει ο Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.
Οπως τονίζει και ο Νίκος Αθάνατος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, τα πραγματικά κενά στο προσωπικό του ΠΣ είναι πολύ περισσότερα. «Υπολογίζουμε ότι τα κενά φτάνουν τις 4.500 θέσεις. Σε σχέση δηλαδή με το οργανόγραμμα του Σώματος, που προβλέπει ότι έπρεπε να είμαστε 12.942, είμαστε μόλις 8.423.
Με τον ρυθμό των συνταξιοδοτήσεων τα κενά θα φτάσουν τις 5.000 θέσεις το 2014. Αναγωγικά σημαίνει ότι σε κάθε ένα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα κλιμάκια ανά την Ελλάδα λείπουν περισσότερα από 15 άτομα. Εμείς παλεύουμε υπέρ ενός νέου οργανογράμματος και είμαστε υπέρ της ομογενοποίησης του προσωπικού και της άμεσης μονιμοποίησης όσων συναδέλφων -ΠΠΥ ή συμβασιούχων- πληρούν τις προϋποθέσεις», καταλήγει ο Ν. Αθάνατος.

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
13.923 πυροσβέστες επιχειρούν συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα. 8.423 είναι μόνιμοι.
4.000 είναι πενταετούς υποχρέωσης. 1.500 εποχικοί, συμβασιούχοι δηλαδή. Προσελήφθησαν 1η Ιουλίου και θα μείνουν έως και 5 μήνες.
2.996 οχήματα έχει στη διάθεσή του το Πυροσβεστικό Σώμα. 1.636 υδροφόρα, από τα οποία τα 1.245 έχουν ηλικία από 15 χρόνια και πάνω.
21 Canadair (13 CL215 και 8 CL415) πετούν για τη δασοπυρόσβεση και 17 αεροσκάφη PZL.
10 ελικόπτερα έχουν μισθωθεί για φέτος, εκ των οποίων 3 βαρέoς τύπου και 7 μεσαίου τύπου. 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 SUPER PUMA και 3 ΒΚ.
ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • 1.660 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί
  • 30% εκτιμάται η μείωση των πυρκαγιών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012
  • 55 άτομα συνελήφθησαν για εμπρησμό. Οι 10 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση.
ΚΟΝΔΥΛΙΑ
  • 351 εκατ. ευρώ είναι οι πιστώσεις που δόθηκαν στην Πυροσβεστική το 2013
  • 403 εκατ. ευρώ ήταν τα ήδη «κομμένα» κονδύλια το 2012
  • 13,5% είναι η μείωση στα κονδύλια, 52 εκατ. ευρώ λιγότερα.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΜΙΑ ΧΛΙΑΡΗ ΕΩΣ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ . ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΝΕΦ ΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΑΥΓΙΣΟΥΝ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΑΣΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.

ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΥΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

ΠΟΕΥΠΣ – ΕΑΠΣ
Αρ. Πρωτοκ. : 3035 // 02-07-2013
Συνάδελφοι
Όπως είναι γνωστό από το 2008 με το Ν.3655/2008 το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΑΥΠΣ) και το Επικουρικό Ταμείο Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΤΥΠΣ), εντάχθηκαν «υποχρεωτικά  και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πυροσβεστικού προσωπικού» σε ένα νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) μαζί με τα αντίστοιχα επικουρικά και προνοιακά Ταμεία του αστυνομικού προσωπικού.
Η ένταξη των Ταμείων μας στο συγκεκριμένο νέο Ταμείο, παρά την ριζική διαφωνία μας ως συνδικαλιστικών εκπροσώπων του Π.Σ., έγινε με μη ισότιμο τρόπο, αφού τόσο η Διοίκηση του Ταμείου, όσο και η  πλειοψηφία του Δ.Σ. του, ανατέθηκε σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Η μέχρι σήμερα πορεία  του Ταμείου βασίστηκε σε μια εύθραυστη διοικητική ισορροπία και μια αναλογικότητα εις βάρος του Π.Σ. που στην ουσία ουδέν βελτίωσε την κατάσταση των Ταμείων μας. Αντιθέτως θα πρέπει να επισημανθεί ότι το μόνο που αυξήθηκε είναι το διοικητικό κόστος λειτουργίας  των Ταμείων μας, ενώ από την άλλη, ουδεμία μέριμνα δόθηκε για την βέλτιστη αξιοποίηση των αποθεματικών ή έστω και μίας βελτίωσης των εισροών προς σε αυτά, με την λήψη πρωτοβουλίας από τις εκάστοτε Διοικήσεις του.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν και ειδικότερες προθέσεις περαιτέρω διοικητικού υπερκερασμού εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ, γεγονός που εδώ και μέρες έχει επισημανθεί προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Το μείζον όμως αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις:
Με το Ν.4142/2013 η άσκηση εποπτείας του ΤΕΑΠΑΣΑ πέρασε από το Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με αυτό αναμενόταν η δημιουργία ειδικής προς τούτο υπηρεσιακής μονάδας, με τη συμμετοχή στελεχών και από τα δύο Σώματα και τυχόν ειδικού εξειδικευμένου προσωπικού, που θα είχε  στην αρμοδιότητα του την εποπτεία του ΤΕΑΠΑΣΑ.
Αντί αυτού, χωρίς καμία συζήτηση, διαβούλευση και ενημέρωση ούτε των υπηρεσιακών, ούτε των συνδικαλιστικών παραγόντων του Π.Σ. δημοσιεύτηκε η υπ.αριθ. 7004/3/60-ε από 10-6-2013 Απόφαση του Υπουργού κ. Δένδια, με την οποία ανατίθεται η εποπτεία του ΤΕΑΠΑΣΑ σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα στον Προϊστάμενο Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Με την παραπάνω απόφαση ολοκληρώνεται πλέον η  αστυνομική κυριαρχία στο ΤΕΑΠΑΣΑ, τόσο στη διοίκηση του Ταμείου, όσο και στην εποπτεία.
Χωρίς να υπάρχει από μέρους μας καμία διάθεση  συντεχνιακής προκατάληψης για τους συναδέλφους ενστόλους, με τους οποίους άλλωστε έχουμε παραδοσιακά  σχέσεις συνεργασίας  αλλά και συμπαράταξης σε κοινούς εργατικούς αγώνες είμαστε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε την πλήρη αντίθεση μας για τις συγκεκριμένες εξελίξεις στο ΤΕΑΠΑΣΑ.
Το οποίο δεν αποτελεί  απλά μια διακλαδική υπηρεσιακή μονάδα των δύο Σωμάτων, όπου ο πλειοψηφών αριθμητικά υπερτερεί. Το Ταμείο αυτό στεγάζει το απόθεμα των οικονομιών των συναδέλφων που εκπροσωπούμε και είναι βασικό κομμάτι της «απομαχικής τους ασφάλειας», ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε.
Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να προασπίσουμε τα Ταμεία μας.
Ζητήσαμε ήδη από τον κ. Αρχηγό του Π.Σ. την  σύγκλιση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού με μόνο θέμα την κατάρτιση  συγκεκριμένης πρότασης για το μέλλον  των Ταμείων μας και συναντήσεις με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας, για να εκφράσουμε την ουσιαστική μας αντίθεση για τις νέες εξελίξεις στο ΤΕΑΠΑΣΑ και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Προφανώς ο κύκλος του ΤΕΑΠΑΣΑ για τα Πυροσβεστικά Ταμεία φθάνει στο τέλος του.
Bookmark the permalink.


Σ.Δ. ΚΛΈΗ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ Π.Π.Υ.

¨Άμεση Απορρόφηση των Επιλαχόντων Π.Π.Υ.¨

Λάρισα,    26/06/2013    

Αρ. Πρωτ.: 127

 ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας
             του Πολίτη κ. Δένδια Νικόλαο     

KOIN: 1) Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 
            κ. Γεωργιάδη Πάτροκλο
             2) Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος
             Αντιστράτηγο κ. Γεωργακόπουλο Σωτήριο.
 
ΘΕΜΑ : ¨Απορρόφηση Επιλαχόντων Π.Π.Υ.¨

Κύριε Υπουργέ,
Με το υπ αριθμ 99/17-4-2013 έγγραφό μας προς εσάς, επικροτούσαμε το αίτημά σας προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για απορρόφηση Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ) και σας επισημάναμε και αναλύαμε το θέμα που προέκυψε μετά από απάντησή σας σε βουλευτές ότι η παρ 6 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 αναφέρετε σε νέο διαγωνισμό για Π.Π.Υ.
Όπως διαπιστώσετε από το υπ αριθμ. 25819/27-5-2013 έγγραφο του Αρχηγείου Π.Σ  το οποίο και  σας επισυνάπτουμε, δεν τίθεται κανένα θέμα νέου διαγωνισμού όσο υπάρχουν οι κυρωμένοι πίνακες.
Συγκεκριμένα αναφέρετε ότι «Δεν δύναται να προβούμε στην πρόσληψη Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με νέο διαγωνισμό κατά το χρονικό διάστημα ισχύος του κυρωμένου πίνακα επιτυχόντων, αλλά υποχρεούμαστε εφόσον υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες στελέχωσης του Π.Σ με Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης αυτή να πραγματοποιηθεί από τον κυρωμένο πίνακα.»
Μάλιστα αναφέρει ότι όταν το Υπουργείο  αποφασίσει για απορρόφηση επιλαχόντων αυτή πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα οργανικά κενά του προηγούμενου έτους.
Είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι δεν σας ενημέρωσαν επαρκώς και εμπεριστατωμένα επί του θέματος και ευχόμαστε να μην έγινε εσκεμμένα και με δόλο.

Κύριε Υπουργέ,
1.      Επειδή για τα επόμενα δυο ακαδημαϊκά έτη υπάρχει απαγόρευση πρόσληψης ιδιωτών στην Πυροσβεστική Ακαδημία.
2.      Επειδή το κόστος πρόσληψης επιλαχόντων, πλέων των 22, είναι μηδαμινό.
3.      Επειδή τα οργανικά  κενά από το 2012 μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τα 400 στο Π.Σ και τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν δραματικά λόγω συνταξιοδοτήσεων.
4.      Επειδή οι Υπηρεσιακές ανάγκες στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι εμφανείς σε όλους μας.
5.      Επειδή έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την κύρωση του πίνακα επιτυχόντων και δεν έχει γίνει ακόμα απορρόφηση από αυτόν όπως ορίζει η παρ.6.
6.      Επειδή με την πρόσληψη 22 επιλαχόντων Π.Π.Υ που θα γίνει τις επόμενες ημέρες για την κάλυψη αντίστοιχων κενών που δημιουργήθηκαν στους Π.Π.Υ, είναι φανερό ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεις έδωσε το «πράσινο φώς» για την πρόσληψη επιλαχόντων από την κατηγορία των συμβασιούχων πυροσβεστών για κάλυψη των αναγκών του Σώματος,
Ζητάμε να εγκρίνετε και να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε μαζί με την πρόσληψη των 22 Επιλαχόντων Π.Π.Υ να προσληφθούν επιπλέον Επιλαχόντες ώστε να καλυφθεί το 50% των οργανικών κενών που δημιουργήθηκαν κατά το 2012.
Θεωρούμε αναγκαία την έγκριση αυτή  στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο Π.Σ για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και με δεδομένη την επικείμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών λόγω κλιματικών αλλαγών.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε άμεσα να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.

                       
                                                        Με τιμή για το Δ.Σ.

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                                                      Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                                                  Τηλ.6973774868
           Τηλ.*787676                                                                                       Τηλ.*774868